Λίπανση αγροτεμαχίων με χωνεμένο υπόλειμμα βιοαερίου
Προετοιμασία χωραφιών για σπορά
Συγκομιδή ξηρών χόρτων κ ενσιρωμάτων
Προετοιμασία εδάφους για εαρινές καλλιέργειες (αραβόσιτο –τριφύλλι)
Λίπανση αγροτεμαχίων με χωνεμένο υπόλειμμα βιοαερίου
Σπορά αραβοσίτου
Συγκομιδή καρπών και ενσιρωμάτων.
Για χορτοδεσία και ενσίρωση.
Τριτικάλε: Φυτό με μεγάλη προσαρμοστικότητα, από τα πρώτα που καλλιέργησε ο άνθρωπος.
Κριθάρι: Η σύγχρονη επιστήμη έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της υγιεινής διατροφής και ειδικότερα της θεραπευτικής σε σχέση με το κριθάρι, το οποίο χαρακτηρίζεται και από επιθυμητές ιδιότητες για την σύγχρονη υγιεινή διατροφή και θεραπευτική.
Λόλιουμ: Πηγή θρεπτικών στοιχείων και κυτταρίνης για τα ζώα. Συμβάλλει στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής (20% περίπου) και της λιποπεριεκτικότητας του παραγόμενου γάλακτος.
Για καρπό και ενσίρωση
Βασική πηγή διατροφής για τα ζώα.
Τα υπολείμματα από την κατεργασία του καλαμποκιού αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές βιομάζας. Επίσης, με την ενσίρωση το καλαμπόκι, μπορεί να αποδώσει 3-6 τόνους χορτομάζας ανά στρέμμα, με παραγωγή άριστου προϊόντος.
Ενσίρωση ή «silage», είναι η μέθοδος διατήρησης χλωρού χόρτου σε αναερόβιες συνθήκες μέσα σε ειδικούς χώρους που ονομάζονται σιροί. Το προϊόν της ενσίρωσης χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και οργανικά οξέα, κυρίως γαλακτικό οξύ. Χορηγείται στα μηρυκαστικά σε ποσοστό 3-5% του σωματικού τους βάρους σαν χονδροειδής ζωοτροφή. Η διατήρηση της χλωρής μάζας με την ενσίρωση επιτυγχάνεται με τη δράση ορισμένων αναερόβιων μικροοργανισμών. Το χλωρό χόρτο κόβεται και κομματιάζεται σε τεμάχια 1-1,5 cm, για να είναι εύκολη η συμπίεσή του και η απομάκρυνση του αέρα. Στη συνέχεια τοποθετείται στους σιρούς.
Συγκομιδή καρπών και ενσιρωμάτων
Με την ενσίρωση επιτυγχάνεται η διατήρηση των πράσινων φυτών που έχουν συγκομιστεί, και ιδιαίτερα αγροστωδών, κάτω από αναερόβιες, ξηροθερμικές συνθήκες. Το καλαμπόκι, μπορεί να αποδώσει 3-6 τόνους χορτομάζας ανά στρέμμα, με παραγωγή άριστου προϊόντος. Ενσίρωση ή «silage», είναι η μέθοδος διατήρησης χλωρού χόρτου σε αναερόβιες συνθήκες μέσα σε ειδικούς χώρους που ονομάζονται σιροί. Το προϊόν της ενσίρωσης ονομάζεται ενσίρωμα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και οργανικά οξέα, κυρίως γαλακτικό οξύ. Χορηγείται στα μυρηκαστικά σε ποσοστό 3-5% του σωματικού τους βάρους σαν χοντροειδής ζωοτροφή. Η διατήρηση της χλωρής μάζας με την ενσίρωση επιτυγχάνεται με τη δράση ορισμένων αναερόβιων μικροοργανισμών. Το χλωρό χόρτο κόβεται και κομματιάζεται σε τεμάχια 1-1,5 cm, για να είναι εύκολη η συμπίεσή του και η απομάκρυνση του αέρα. Στη συνέχεια τοποθετείται στους σιρούς.
Η όλη φιλοσοφία της ενσίρωσης βασίζεται στη δημιουργία του αναερόβιου περιβάλλοντος. Με την τοποθέτηση του χλωρού χόρτου στον σιρό και το κλείσιμό του αεροστεγώς, αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα αερόβια βακτήρια το λιγοστό οξυγόνο. Ταυτόχρονα, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που αυξάνει τη θερμοκρασία. Με την εξάντληση του οξυγόνου, τα αερόβια βακτήρια πεθαίνουν. Τότε αναπτύσσονται τα αναερόβια βακτήρια του γένους Lactobacillus και παράγουν οξέα, κυρίως γαλακτικό οξύ, που προσδίδει ευχάριστη οσμή και γεύση στο ενσίρωμα.
H διαδικασία της ζύμωσης διαρκεί μερικές εβδομάδες. Με την παραγωγή γαλακτικού οξέος δημιουργείται όξινο περιβάλλον που αναστέλλει τη δράση ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Το ενσίρωμα είναι έτοιμο για κατανάλωση από τα ζώα 4-6 εβδομάδες από το κλείσιμο του σιρού.