ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Πιστεύοντας στις δυνατότητες της κτηνοτροφίας, εξελίσσουμε διαρκώς το Βιολογικό Αγρόκτημα μέσα από μια σειρά χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και τη συνεργασία με το μεγαλύτερο Ινστιτούτο της Γαλλίας - Ιnrae institut national de recherche agronomique- laboratoires.

Ήδη, έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 16  πρόταση που αφορά στη χρήση της τεχνολογίας για την ψηφιοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων με σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της θνησιμότητας των ζώων, στον έλεγχο της κύησης των ζώων, στην έγκαιρη διάγνωση της κύησης, στη βελτίωση των παραγωγικών δεικτών και επιπλέον στη μείωση του κόστους της μονάδας.

Μέσω του έργου “Ερευνώ- Καινοτομώ 2021- 2027”, έχουμε σχεδιάσει και καταθέτουμε πρόταση σχετικά με τη χρήση της εμβρυομεταφοράς και της γενοτύπησης για τη δημιουργία μεγάλων πληθυσμών αγελάδων κρεοπαραγωγής εξασφαλισμένης γενετικής στάθμης και καθαρότητας σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, που σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές θα είναι θεαματικά, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ευρέως εξομαλύνοντας την καλπάζουσα συρρίκνωση της ελληνικής κρεοπαραγωγικής κτηνοτροφίας.

Ακόμη, έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο πρόταση για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, με την κατασκευή παρασκευαστηρίου ζωοτροφών, κατασκευή νέου στάβλου με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και για παρασκευαστήριο- τυποποιητήριο κρέατος, δημιουργώντας μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που μέσω της οικονομίας κλίμακος θα είναι πλήρως ανταγωνιστική.

Επίσης, μέσω της Στρατηγικής HORIZON EUROPE το Βιολογικό Αγρόκτημα συμμετέχει ως εταίρος σε δυο σημαντικά προγράμματα ρηξικέλευθης καινοτομίας και τεχνολογίας:

AgriDataValue

Smart Farm and Agri-environmental Big Data Value

Το έργο είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά στο «έξυπνο αγρόκτημα»  και  ση «γεωργοπεριβαλλοντική αξία των Big Data». Είναι σύμπραξη  30 φορέων (10 Εταιρίες, 8 Ερευνητικά κέντρα, 9 συνεταιρισμοί, 3 Οργανισμοί Πληρωμών) και υλοποιείται σε 9 χώρες. Συντονιστής & Τεχνικός Υπεύθυνος είναι η ΣΥΝΕΛΙΞΙΣ Α.Ε.

LOVECROP

LOcal ValuE Chains for digital-aided agRo-biOmass uPcycling

Το έργο έχει περάσει στη 2η φάση της αξιολόγησης και με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει. Αφορά στην ανακύκλωση της αγρο-βιομάζας και στην ανάπτυξη δικτύων τοπικών αλυσίδων αξίας για την ψηφιακή υποβοήθησή της. Είναι σύμπραξη 17 φορέων, με Συντονιστή & Τεχνικό Υπεύθυνο την SMACT SOCIETA CONSORTILE PER AZIONI.

 

ΤO «ΕΞΥΠΝΟ» ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

Για την επίτευξη του βασικού μας στόχου, αυτού της «κυκλικής οικονομίας» στην εφαρμογή μεθόδων βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία αποτελούν σύμμαχο στην καθημερινή μας εργασία.

Η τεχνολογική πλατφόρμα και υποδομή που έχουμε υιοθετήσει για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος, μας επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών, όπως και για τη διαχείριση του ζωικού μας κεφαλαίου, με αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και επικοινωνιών.

ΕΥΦΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το μοντέλο που εφαρμόζουμε μας παρέχει σε πραγματικό χρόνο τα απαραίτητα δεδομένα, επιτρέποντάς μας:

  • Την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων κάθε αγροτεμαχίου.
  • Την ψηφιακή διαχείριση των καλλιεργητικών εφαρμογών και χαρακτηριστικών των εκμεταλλεύσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
  • Την παρακολούθηση των δεικτών κινδύνου προσβολής της καλλιέργειας, άρα και τη δυνατότητα πρόγνωσης κινδύνων
  • Την αξιοποίηση μετεωρολογικών προγνώσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο

Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα ορθής και έγκαιρης λήψης αποφάσεων σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και για όλες τις απαιτήσεις (άρδευση, λίπανση, αντιμετώπιση κινδύνων), με το μικρότερο δυνατό κόστος και χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΕΥΦΥΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Με τη χρήση ενός κολάρου πολλαπλών λειτουργιών, το οποίο και αποτελεί τον πυρήνα του μοντέλου που εφαρμόζουμε, καθίσταται εφικτή η αντικειμενική συλλογή δεδομένων, τα οποία είναι ικανά να ανιχνεύσουν αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς του ζώου ή σε λοιπές παραμέτρους του περιβάλλοντος εκτροφής.

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το κολάρο προσαρμόζεται σε κάθε εκτροφή και βελτιώνει την ακρίβειά του καθώς χρησιμοποιείται, επιτρέποντάς μας την παρακολούθηση ποικίλων παραμέτρων, όπως:

  • Ζωτικοί δείκτες του ζώου (όπως είναι π.χ. θερμοκρασία σώματος, καρδιακός ρυθμός κ.ά.).
  • Χημικοί μεταβολίτες (π.χ. μεταβολίτες οξειδωτικού stress).
  • Κινήσεις και πρότυπα συμπεριφοράς (π.χ. αδυναμία όρθιας στάσης).
  • Αλλαγές στην κατανάλωση τροφής και ύδατος (π.χ. χρόνος κατανάλωσης γεύματος και χρόνος μηρυκασμού).
  • Αλλαγές στο περιβάλλον εκτροφής (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα αέρα κ.ά.).
  • Αλλαγές στις φωνητικές αποκρίσεις οι οποίες μπορούν να συσχετιστούν με παθολογικές καταστάσεις ή με θέματα ευζωίας.
  • Πληροφορίες γεωγραφικής θέσης για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων (π.χ. προτίμηση περιοχών κίνησης των ζώων).

Ακόμη, με το εφαρμοζόμενο μοντέλο έχουμε γνώση του κύκλου όλων των ζώων, καλύτερη ανίχνευση των ζώων που είναι σε οίστρο, έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανή αποβολή (λόγω υπέρ δραστηριότητας κατά την κύηση), καθώς και ενημέρωση για τα ζώα χωρίς δραστηριότητα (έγκυα, άνοιστρα), αλλά και για εκείνα με πολλαπλούς οίστρους.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ COGNITERA

Για την εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων, αλλά και για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ένας απ’ τους στρατηγικούς μας συνεργάτες είναι η εταιρεία τεχνολογίας αιχμής Cognitera, η οποία παρέχει λύσεις υψηλών προδιαγραφών, λύσεις δικτύωσης, ελέγχου και αυτοματισμού και ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών για την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη των υπηρεσιών και προϊόντων στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πρόκειται για την εταιρία που έχει αναπτύξει το λογισμικό, μέσω του οποίου γίνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ όλων των αγροτών της χώρας.